1- دانشکده زمین شناسی دانشگاه تهران
2- مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
چکیده: (6193 مشاهده)
میدان گازی پارس جنوبی واقع در خلیج فارس, یکی از بزرگ ترین میادین فراساحلی جهان است که واحدهای مخزنی اصلی آن راسکانس های کربناته دریایی کم عمق کنگان /دالان, با سن پرمین میانی-بالایی تا تریاس زیرین, تشکیل می دهند.
به منظور تحلیل هندسه و تراکم شکستگی های این میدان, نمودارهای FM1 متعلق به شش چاه قائم و یک چاه انحرافی آن با استفاده از نرم افزار ژئوفریم مورد بررسی قرار گرفتند. هم چنین تعیین ارتباط میان شکستگی ها و ساختارهای زمین شناسی از دیگر اهداف این مطالعه بوده است.
نتایج حال از تفسیر تصاویر نشان می دهد که شکستگی های طبیعی عمدتا در یکی از روندهایN80-N100,N-S,N140-N160وN40-N50 گسترش یافته اند. شباهت موجود میان روند شکستگی ها در همه چاه های مورد مطالعه, نشان دهنده تاثیر عوامل تکنوتیکی منطقه ای در پیدایش آن هاست. فعالیت مجدد گسل های پی سنگی, تنش تراکمی ناحیه ای قبل از چین خوردگی در پیش بوم زاگرس و انحنای ناحیه ای وابسته به آن, از جمله عوامل تکنوتیکی موثر بر ایجاد و توزیع شکستگی ها در منطقه مورد مطالعه به حساب می آیند.
تراکم شکستگی ها در جهت جانبی تغییر چندانی از خود نشان نمی دهد ولی اختلاف موجود در میزان شیل واحدهای مخزنی, یک عامل کلیدی در کنترل توزیع شکستگی ها در جهت قائم است؛ به گونه ای که افزایش مقدار شیل در واحدهای K1و K3 در مقایسه با واحدهای K2و K4, منطیق بر کاهش تراکم شکستگی ها در این واحدها می باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1392/11/14 | پذیرش: 1392/11/14 | انتشار: 1392/11/14