چکیده: (386 مشاهده)
امروزه هدف بشر تنها گسترش و توسعه صنایع نیست و صنعت در حال حاضر فقط به تولید و سودآوری خلاصه نمیشود. با توجه پیشرفت سریع علم و فناوری و اثر جامع آن بر صنعت که در زندگی و محیط زیست نمایان میشود، نیازهای جدید به گونه ای صنایع را به داشتن بهترین فناوری روز سوق میدهد که دیگر تنها به بیشترین سودآوری از آن تعبیر نشود. در این مسیر صنایع باید محیط زیست را حفظ کنند، کمترین هزینه تولید و بیشترین بهرهوری را داشته باشند. دیدگاه جوامع امروزی به حفظ و نگهداری محیط زیست است و نمود آن در توافقاتی نظیر پیمان کیوتو مشاهده میشود که نگرانی مجامع جهانی را نسبت به تغییرات و آلودگی های ناشی از صنعتی شدن دنیای امروز در بردارد.
با توجه به حجم قابل توجه گازهای همراه که بطور عمده در تأسیسات نفت و گاز به دلایل متعددی از جمله عدم وجود سیستم جمع آوری گاز، اقتصادی نبودن جمع آوری ناشی از پراکندگی و دور دست بودن میادین و یا کم بودن مقدار گاز تولیدی، کیفیت گاز تولیدی و عدم امکان مصرف گاز توسط مشترکین سوزانده میشوند، میتوان جهت جلوگیری از هدر رفت سرمایه های کشور و در عین حال کنترل آلاینده های زیست محیطی و اثرات جبران ناپذیر و بلند مدت آنها به ویژه انتشار گازهای گلخانه ای تدابیر مناسبی اندیشید. یکی از این روش ها اعمال روشهای بازیابی گاز فلر به جای سوزاندن و تبدیل آن به فراورده های با ارزش همانند فرآوردههای میان تقطیر و میعانات گازی و یا تولید برق از آن است .این امر علاوه بر جنبه های اقتصادی، از نقطه نظر زیست محیطی و ایجاد اشتغال مولد هم با مبانی توسعه پایدار و هم امنیت انرژی کشور همسو خواهد بود.
در این مقاله سعی شده است ابتدا یک دید کلی از فلر و خصوصیات آن را ارائه گردد و سپس آلودگی ها و مشکلات ناشی از آن توضیح داده شده است. در ادامه به دو نمونه از سامانه هایی که در جهت بازیافت گازهای فلر طراحی شده اند پرداخته شده و نمونههای موفق به کار گرفته شده از این سامانه ها در کشورهای مختلف و خصوصا شرایط به کار گیری آن ها در ایران بررسی شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمنی دریافت: 1399/5/4 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10