احمدی خلجی احمد، صفرزاده محمد، محمدی معصومه. ژئوشیمی؛ شکل گیری و خصوصیات قیرهای طبیعی در منطقه شک میدان- کلیدوند (شمال غرب گیلانغرب). ماهنامه علمی اکتشاف و تولید نفت و گاز. 1393; 1393 (110) :83-86
URL: http://ekteshaf.nioc.ir/article-1-1015-fa.html
1- دانشگاه لرستان
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد
چکیده: (4761 مشاهده)
منطقه مورد مطالعه جزئی از زون زاگرس چین خورده محسوب می شود و در حوالی شهرستان گیلانغرب قرار دارد. رخنمون های قیر طبیعی نشان می دهد که تحت تأثیر عوامل زمین ساختی و چینه ای، مواد نفتی از طریق درز و شکاف ها از تشکیلات زیرین به بالا راه پیدا کرده و حوضه نفتی و قیر طبیعی تشکیل داده اند. قیرهای طبیعی مورد مطالعه عمدتاً در سطح ناپیوستگی ها و در زیر ژیپس های تودهای سازند گچساران یافت می شوند. نتایج حاصل از بررسی ژئوشیمیایی و تجزیه عنصری و پارامترهای فیزیکی نشان می دهد، میزان اکسیژن نمونه ها از 3 تا 38 درصد متغیر بوده و بالا بودن مقدار آن اثر نامطلوبی بر ارزش حرارتی قیردارد، زیرا با افزایش 1درصد اکسیژن، ارزش حرارتی آن 7/1 درصد کاهش می یابد. میزان کربن نمونه ها بین 40 تا 90 درصد بوده و بیانگر کیفیت مطلوب اکثر آنهاست. میزان خاکستر نمونه ها 2 تا 19 درصد است که هرچه این میزان کمتر باشد، کیفیت آن افزایش می یابد. میزان رطوبت نمونه ها حدود 2 تا 37 درصد است که هرچه این مقدار کمتر باشد، کیفیت قیر طبیعی مطلوب تر می گردد. درصد مواد فرار نمونه ها از حدود 5 تا 35 درصد متغیر است که از کیفیت بالای این نمونه ها حکایت می کند.
آنالیزهای XRF نشان می دهد که میزان SiO2 و CaO برخی از نمونه ها بالاست. بالابودن SiO2 میتواند در ارتباط با ماتریکس یا زمینه باشد و میزان بالای CaO به علت تشکیل قیرهای طبیعی در میان تشکیلات گچساران(ژیپس و انیدریت) است که با بالا بودن مقدار گوگردِ نمونه ها نیز مطابقت می کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1393/2/7 | پذیرش: 1393/2/7 | انتشار: 1393/2/7